Faydalı Bilgiler

Adak, Kurbanlık Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

kurbanlıkKurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Kurban olabilmesi için, hayvanın süt dişlerini 

değiştirmiş olması gerekir. Hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması ibadetin sıhhati için şarttır.

* Bir ya da iki gözü kör olan havyanlar kurban edilemez.
* Kulağı ve boynuzunun üçte biri gitmemiş olmalı, burnu kesik olmamalı.
* Kuyruğunun üçte biri gitmemiş ve ağır hasta olmamalı
* Kesim yerine yürüyerek gidemeyecek derecede aksak olmamalı.
* Dişlerinin yarıdan fazlası düşmüş olmamalı, dilinin büyük bölümü yerinde olmalı.
* Koyun ve keçide bir, sığırda iki memesi kurumuş olan hayvan kurban edilemez

ADAK VE ADAK KURBANI

Kurban 


Kurban, kelime olarak kurb kökünden mastardır, yaklaşmak manasına gelir. Dini bir ıstılah olarak ; Allah-u Teala’nın rızasını ümit edip yakınlığını kazanmak için kesilen hayvana kurban denir. 
Kur’an-ı Kerim, kurban müessesesinin Hz. Adem (aleyhisselam)’ın çocuklarıyla birlikte başladığını haber verir. 

İslam dininde kurban, Kurban Bayramı\'nda fıkıhçılar tarafından tesbit edilen belirli nitelikleri taşıyan hayvanlardan birini keserek yapılan bir ibadettir. Kurban kesmek Hanefi mezhebinde vacip, diğer sünni mezheplere göre sünnettir. Geleneksel kurban anlayışında Allah için boğazlama şeklinde kan akıtmanın önemli olduğu kabul edilir. Kurban etinin kesen aile tarafından tüketilebileceği ancak fakirlere de dağıtılmasının önemli bir sevap olacağı ifade edilir.

 

İlk Kurban Bayramı


Peygamber Efendimiz (s.a.v), Zilhicce ayının dokuzunda Sevik Gazvesinden dönerek Medine’ye kavuştu. Ertesi günü, yani Zilhiccenin 10. günü Müslümanlarla birlikte namazgaha çıktı. Ezansız ve kametsiz olarak iki rekat kurban namazı kıldılar. Namazdan sonra bir hutbe irad etti.Bu hutbelerde kurban kesmeleri Müslümanlara emretti. Kendileri de iki kurban kesti.

Kimler kurban keser


Zaruri ihtiyacı dışında toplam nisâb miktarı olan 96 gram altına denk para, kıymetli maden evrak yada bu bedelde malı olan her Müslüman’ın kurban kesmesi vaciptir.Bir kişi ancak bir vacip kurban kesebilse de nafile kurban niyetiyle bu sayıyı arttırabilir.

 

Kurban çeşitleri

Vecibelerine Göre
1.Vacip kurban
2.Nafile kurban

İsimlerine Göre


1.Uhdiye Kurban (Kurban Bayramı) :
Kurban bayramında şartlara haiz her müslümanın kesmekle mükellef vacib olan kurban.

2.Akika Kurbanı:


Çocuğun doğumunun ilk günlerinde Allah'a bir şükran nişanesi olarak kesilen kurbana "akîka kurbanı" denilir.
Esasen akîka, Arapça'da yeni doğan çocuğun başındaki saçın adıdır. Akîka kurbanı kesildiği gün çocuğun başı da tıraş edildiği için kurban bu adı almıştır.
Akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden bulûğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi müstehaptır. Aynı gün çocuğa isim verilmesi ve kurbandan sonra saçının kesilerek ağırlığınca altın veya gümüşün tasadduk edilmesi de tavsiye edilmiştir.
Kurban olmaya elverişli her hayvan akîkaya da elverişlidir. Kesilen bu kurbanın etinden kurban sahibi ve aile fertleri, yakın dostları yiyebileceği gibi tasadduk da edilebilir.

3.Nezr Kurban (Adak Kurbanı):


Diğer bütün ibadetlerde olduğu gibi adakta da Allah (cc) rızası gözetilmelidir. Dünyevi maksata yönelik nezirler değeri düşük olarak değerlendirilmiştir. Kişiye yapmada meşakkate düşeceği nezirde bulunmanın mekruh ve hatta haram olacağı alimlerce belirtilmiştir. Bir şarta bağlanmaksızın istenilen işin veya dileğin gerçekleşmesiyle kesilen kurban ve verilen sadaka daha güzel bir davranıştır.
Aslında nafile ibadet görümünde olan bu kurban kişinin kendine bir şart ile vacib hale getirmesinden ibarettir. İslam alimleri bu çeşitten nezir yapıldığı takdirde yine uyulması gerektiğini belirtmişlerdir. Kurbanın etinden sahibi yiyemez tamamı tasadduk edilmelidir.

4.Hedy:


Nafile olan Hedy:
Zorunlu olmaksızın  Allah (cc) yaklaşmak için Haremi şerifte kesilen kurban


Vacib olan Hedy:
Haccı Kıran veya temettü yapanların kesmek durumunda oldukları şükür kurbanı
Haccın vaciblerinden birini terketme yahut ihram yasaklarından birini işleme durumunda kesilen kefaret kurbanı
Hedy kurbanın harem bölgesinde kesilmesi gerekmektedir.
Kefaret için olandan sahibi yiyemez.